Stöveljakt

Igår var jag med min kära pojkvän i stan för att kolla efter stövlar.
Jag är inte den som har lust att lägga ut flera tusen på stövlar då jag tycker det är lite onödigt.

Var i alla fall en sväng på Hööks då jag kikat på deras Steeds vinterstövlar. Mycket bra pris och de ska visst vara bekväma med.. Nu har jag i och för sig ganska stora fötter men inget passade :(
Testade storlek 40, visst jag fick i foten men den var ju för liten.. Hittade en stackars stövel i en storlek större och den fick jag inte ens i foten i! Nej fy, då blev jag sur!

(Bild lånad från Hööks)

Lämnade Hööks besviket och åkte till MyOne.
De hade bara stövlar mellan 2 och 10 tusen så där gav jag upp..

Ska ge det ett nytt försök idag och kika in på Eko tänkte jag.
Kolla vad de har för gaiters för det kan jag också tänka mig, vill mest bara ha något "stöd" för benet, känns så naket utan varesig chaps eller stövlar.

Ska se om jag kan hitta en liten bricka här hemma någonstans så jag kan laga min ena boot. Märkte när jag kom tillbaka från gårdagens tur att underdelen av spännet släppt. Brickan och skruven hade liksom gått igenom gummit. Tur att den suttit kvar hela turen dock!

Min modiga kille

Toppenväder här i Borås idag!
Tog av Jazz täcket när jag kom till stallet för det såg lite varmt ut, på morgonen är det dock inte alls varmt längre.. Mellan 4-6 grader *burr*

Jazzen kom och mötte mig vid grinden när det var dags att gå in.
Det märks verkligen hur roligt han tycker det är att få komma ut på små ridturer igen! :)
Börjar få in lite rutin på bootsen med så nu går det minsann i en väldans fart att sätta dit dem, härligt.

Tänkte skritta samma runda som igår med Stina och Lavendel fast åt andra hållet. När vi lämnade gården gnäggade fröken ponny efter oss men Jazz var fullt koncentrerad på att vi skulle ut på ridtur och märkte henne inte alls!

Red över travbanan och förbi L´s gård där det står en transport som kan vara lite farlig, även soptunnor och annat skumt. Jazze kikade lite men skrittade lugnt förbi på långa tyglar.
Mister var mycket pigg och glad idag och det känns härligt att allt går bra än så länge så vi kan komma igång på allvar snart och inget annat dumt kommer ivägen!

Träffade på en man med två hundar som gick in i skogen på spåret för att släppa förbi oss. Jazz sneglade lite men ingen reaktion. Fortsatte rundan och red förbi idrottsplatsen där de tvättade gräsklipparmaskiner (eller vad det var) och grävde med grävskopa, ingen reaktion bara fokus på mig och spåret :)
Han hajjade till när vi hörde två ungar på moppe komma farandes i full fart och skrek, jag gjorde halt och han stod snällt och väntade. Moppen såg oss knappt och höll på att köra in i oss med full fart men missade med ungefär 50 cm :/ Jazze var i alla fall hur cool som helst och inte alls brydd över moppen, min duktiga kille!

När vi var nästan hemma och skulle förbi det "nybyggda" huset som alltid är lite läskigt att gå förbi så var där full fart. Det satt gubbar med tegelpannor på taket och en traktor blockerade vägen där vi skulle gå. Jazze skrittade på med raska steg på långa tyglar. Då blev jag paff :) Trakorn körde fram en liten bit så vi precis kunde knö oss emellan och hästen är fortfarande hur lugn som helst.
Väldigt duktig och modig häst hade jag idag!! <3

Satt av och gick de sista 300 meterna med honom. Båda två mycket nöjda och säkerligen en väldigt stolt Jazz eftersom han var så modig idag! :D


Första bilden på Jazz och mig tillsammans från provridningen

Andra gången gillt

Vid 16 tiden blev jag så sugen på en runda med Jazz då solen sken ute.
Lämnade tv och serietittande och gav mig av till stallet för andra gången idag.
Var ju lite missnöjd över att inte ha fått rida innan.

Tog med booten, spänne och vajer upp till stallet. Borrade loss det gamla spännet och satte dit det nya, lite trixit var det minsann men jag lyckades efter en stunds pyssel. Resultatet blev bra! :)

Stina kom ut när jag var klar med bootsen och vi bestämde oss för att skritta ut tillsammans.
När jag suttit upp började Jazz slänga med huvudet som han gör när han är taggad och jag kände att det var ett bra val att ta sadel idag!
Skrittade elljusspåret och allt gick så bra så. Hästarna var duktiga och Jazz var pigg och glad.
Blev förbi körda av en moppe och en fyrhjuling på spåret som lät ganska högt. Det var hur lugnt som helst tyckte Jazz men när Lavendel snubblade sekunden efter var det minsann orsak att hoppa till ;)

Lugn och fin tur idag och trevligt med sällskap tyckte både Jazz och jag, härligt väder med solsken men det känns på den lite kyligare luften att hösten börjar komma nu. Mysigt i och för sig tycker jag, jag gillar hösten och alla fina färger!

Förbaskade boots

Hade tänkt ta mig en sväng med Jazz i regnet idag.
Fixade iordning allt och tog på frambootsen. När jag fått på vänster bak boot smällde vajern av när jag skulle spänna den :( Visst, den var sliten och jag har en ny som ligger här hemma och väntar men var den tvungen att gå av nu? *suck*

Jaja, nu har jag i alla fall tagit med booten hem och ska ta tag i att byta vajer och spänne så att vi kan rida en sväng imorgon istället. Jazze fick gå ut i hagen igen med täcke för det kommer ordentliga skurar mellan varven.


Skrittrunda

Kom till stallet lite senare än jag planerat igår.
Hade handlat lite i stan och kikade in på Granngården för att kolla in deras rea men det fanns tyvärr inget för oss :( Massa fina schabrak, ridtäcken och annat men självklart fanns det inte i Jazzes storlek. Så typiskt!

Runt 16 började jag mocka och fixa allt i stallet och tog sedan in Jazz som stod vid grinden och väntade på mig :)
När vi var klara med påklädning av alla boots och skydd hängde Stina och Lavendel med ut en sväng.
Vi red barbacka båda två och hästarna tyckte det var roligt att komma ut tillsammans en liten sväng.

Red förbi det farliga nybyggda huset som de håller på att putsa nu. Jazz brukar reagera lite där men jag var lugn och Jazz gick efter Lavendel så allt gick lugnt och fint. Förlängde vår lilla tur med en liten bit och skrittade in bakom det gamla parets hus på stigen och sedan utmed hagen med hästar i.
Hästarna busade och tyckte vi var jätte intressanta men Jazz brydde sig minsann inte det minsta.
Det är härligt, hästar kan busa runt, galoppera järnet och bralla precis bredvid Jazz men han rör inte en min, det känns säkert :)

Nåja, väl på Lövåsen skulle Lavendel in i paddocken och vi fortsätta rakt fram. Trodde jag skulle bli tvungen att övertala honom lite mer att gå ifrån kompisen men det gick så bra så.
Skrittade stigen bort och sedan ned vid bommen och hem till stallet.

Det är så härligt att kunna rida igen så det är inte klokt! Märks på Jazz att han tycker det är toppen att få komma ut på små ridturer han med för nu är han lugn och tillfreds och känner att han gjort lite "nytta" :D
Det verkar som att han stått så pass länge att han kommit över det hysteriska stadiet och istället bara är nöjd och glad att få komma ut.






Idag mina vänner har jag....

RIDIT!!!

Japp ni läste rätt!
Var i stallet och fixade i 2 timmar innan jag kom iväg på promenaden med Jazz.
Tog hjälmen med mig för säkerhets skull och testade att sitta upp från stenmuren vid travbanan.
Tänkte går det så går det, annars hoppar jag bara av och går med honom men han skruttade minsann iväg så lyckligt så! :)

Han gick hur bra som helst och ömmade inte alls förutom när han råkade trampa på någon lite större vass sten!
Kom på mig själv när jag satt däruppe att "oj, kanske inte ska rida premiärturen barbacka" då Jazz kan vara lite smått hysterisk när han stått men han var så duktig!
Hur lugn och fin som helst och reagerade inte på något, visst tittade han lite men det är helt förståeligt!
Tror att han bara var så glad över att få komma ut lite att han glömde av att fjanta sig :D

Skrittade en runda som tog ungefär 20 minuter och jag satt och flinade sådär fånigt för mig själv hela turen! Att man kan bli så löjligt lycklig över att få sitta på sin häst igen :) Det var ungefär 2,5 månad sedan jag ens satt på honom.

När vi kom tillbaka til stallet var både Jazz och jag mycket nöjda och det firade vi med mys i boxen och lite tilltugg i form av betfor, müsli och hö.



Fodershopping och tvätt

Behövde åka till stan igår då pengarna kommit för att köpa foder till Jazz. Sagt och gjort så blev det en sväng till Hööks för att köpa saltsten och Mustang Breed, vilket han förövrigt tagit sig riktigt bra på!
Blev lite sugen på att kolla in det övriga sortimentet men min kära pojkvän satt i bilen och tycker minsann inte om att vänta så det får bli en annan gång :P

Blev lämnad i stallet med fodret sedan och skickade med en säck med schabrak och annat hem som skulle tvättas. Inte jättekul att bära en knökfull sopsäck hem, även fast det bara tar 5 minuter att går ;)

När jag fixat alla stallsysslor och började plocka fram bootsen för vår promenad kommer jag på att mina sprintar, eller ja provisoriska sprintar även kallade spikar inte finns i den jackan jag har på mig :(
Alltså blev det ingen promenad då jag är rädd att bootsen ska knäppas upp utan sprint och med den dåliga vajern...

Jazz fick komma in och äta lite gott och slika på saltsten medan jag borstade, tjärade hovar mm. Han tycker verkligen att det är skönt att komma in bara för att bli pysslad med, härligt att ha en så gosig häst!
Han ömmar inte märkvärt på väg till hagen nu heller så det känns som att han dels börjar vänja sig lite och att hovarna faktiskt har blivit en aning bättre!

Passade som sagt på att tvätta lite prylar idag med.. Schabrak, lindor och grimmor blev som nya :)




Promenix och stallpyssel i blåsvädret

Märks verkligen att hösten är på ingång i Borås. Fy vad det har regnat och blåst i natt och hela förmiddagen fram till 12 ungefär.. Man vet ju att man har en härligt regnig höst framför sig, tjoho..

Var i stallet vid 12.20 och började mocka och fixa foder.
Efter det tänkte jag göra en snabbstädning i mina hyllor och rensa lite bland prylarna. Kan säga som så att det blev ingen snabbstädning, tror jag höll på att städa och sortera vad jag ska slänga, spara och vad som ska hem och tvättas i närmare 2 timmar. Jaja, skönt att ha det gjort i alla fall och fint blev det!
Denna gången valde jag inte hyllorna längst upp att ha täcken på då mössen myste i dem förra vintern :/

Fixade lite med bootsen innan jag tog in Jazze. Han var ju lite öm om bakfötterna pga "plattan" som broddarna ska sitta i så jag tog och klippte till en disktrasa till varje boot lite provisoriskt så länge.

Det är tur att min prins är sååå snäll och har en ängels tålamod med mig för allt tar minsann tid för mig när det gäller hästen :) Tror jag borstade och fixade och trixade med bootsen i 1 timma innan vi kom ut på promenaden och han bara stod där i gången helt lugnt och frågade lite försiktigt om vi inte skulle gå snart :)

Trodde bustrollet skulle vara helt hyper idag när det blåser så mycket men han var hur lugn och fin som helst! Tyckte minsann att man fick passa på att dyka ner i varje tuva man såg och smaska tills matte sa att det får man visst inte göra. Gick bara en liten sväng, runt snickerifabriken och travbanan ner till stallet igen och Jazz höll minsann bra fart och gick på stenar och dylikt utan att ens reagera det minsta!
Ska promenera några dagar till så får vi se om jag vågar mig på en liten sväng sen. Jag längtar!! :)



Promenad hem

Igår var jag i stallet vid strax innan 12 för att göra Jazz i ordning för promenaden hem till vårat stall.
Borstade och pysslade med fötter och annat. Han fick vanliga tubsockar på framhovarna för att bootsen skulle sitta lite bättre där, såg jättegulligt ut men har tyvärr ingen bild på det!

Vid 12.55 kom S och hämtade Lavendel från hagen och vi var redo att ta sällskap hem.
Jazz gick helt okej och var mycket lugnare än jag trott att han skulle vara. Hade inte Lavendel varit med hade det nog varit annat ljud i skällan dock ;)
Han ömmade lite grann i början men över lag gick han helt okej faktiskt, tror dock att jag ska lägga något i sulan på easybootsen för jag tror att det var "plattan" till broddarna som gjorde att han ömmade.

Jazz blev i alla fall väldigt glad över att få komma hem och trots att han och ponnyn knappt sett varandra på hela sommaren gick de lugnt sida vid sida och betade i hagen utan att ens morsa :)
Fixade mat och strödde boxen innan jag gick hem och jag tror minsann att min Jazz har sovit som en riktig prins i natt!

Hovslagare och boots

Igår var jag i stallet vid 15 och pysslade lite med Jazz och packade lite prylar som vi ska ha med oss hem.
Testade bootsen i väntan på hovis som skulle komma vid 5. Jazz verkade tycka om dem och visade tydligt att han saknade en boot på höger bak när de andra tre var på genom att lyfta hoven och påpeka att "matte, du har missat en här" :)

Bootsen passade helt okej och vajern vi bytte ut satt så bra så!

Hovis verkade lite grann bara då det inte fanns så mycket att ta av men tyckte minsann att vi gjort ett bra jobb med hovarna. Att de var mycket mjukare och finare och framför allt att de inte flisade och smulade sig så som förra gången. Han tyckte att det var på väg åt rätt håll!
Känns bra att oljan och flitigt penslande gjort nytta!

Gick en liten sväng med bootsen på efter verkningen för att hovis sulle kika och han tyckte det såg bra ut. Dock kommer jag få sätta en sprint i spännet på easybootsen då han knäpper upp dem på fram bootsen annars men det är ju lätt fixat.

Jazz var inte alls besvärad av sina boots utan verkade tycka de var toppen för han gick hur bra som helst och ömmade inte alls!

Testade rida upp tll hagen, vilket är ungefär 100 meter bara för att jag var så himla sugen och då ömmade han lite på gruset, dock inte på gräs eller skogsstig. Tror mest på det hovis sa med att det mesta sitter i huvudet och om inte annars kommer han vänja sig snart när han får ha bootsen på.




Idag har min kära pojkvän hjälpt mig köra alla prylar till stallet förutom någon borste, träns, boots och benskydd så imorgon är det i stort sett bara hästen jag ska ha med mig :)

Tänkte att jag ska promenera med prinsen hem imorgon, det kan nog bli lite spännande för det finns mycket att titta på när man knappt lämnat hagen på hela sommaren och heter Jazz!

Shoppingsugen och förberedning

Häromdagen kom Horze katalogen hem och det finns en del prylar man blir lite sugen på..
Att det är fraktfritt nu gör ju det hela ännu bättre, det är bara då jag beställer där ifrån snål som jag är :P

Jag vill ha ett nytt schabrak och brodera "Jazz" på och trots att det finns många fina så är det inget av dem som jag känner att - "WOW det vore snyggt på min prins".
När jag hittat ett schabrak som faller mig i smaken vill jag även ha matchande lindor till det.. lutar mot royalblå men det finns inte så många schabrak i den färgen tyvärr.

Ett nytt fleecetäcke har jag också inbillat mig att han behöver och på hööks har de några som är lockande, tror jag ska ta mig en sväng dit och kika när pengarna kommer.
Eftersom musj*vlarna har ätit sönder mitt bästa regntäcke vill jag även köpa nytt med 100-150 grams foder och ett nytt vintertäcke bara för att det gamla är fult :D

Får helt enkelt se vad som blir shoppat och inte, beror nog mest på plånboken faktiskt.

Ska snart åka med bror in till den stora staden och köpa "skruv" med mutter eller liknande så jag kan få fast nya spännet och vajern på booten då det blev lite tokigt igår (faktiskt inte mitt fel :P)

I eftermiddag kommer som sagt hovis med och jag hoppas att han kan se en klar förbättring på hovarna för det tycker jag minsann att det har blivit. Har penslat med olivolja varje dag och fått dem riktigt bra. Inte alls lika torra, sprickiga och flisiga längre!

På söndag ska vi ju äntligen få flytta hem till stallet igen, ska bli så skönt att komma "hem" nu!
Inte lika långt för mig dit, Jazz behöver inte gå ute om natten när det regnar och är ruggigt, jag har alla mina prylar där och han får ordentligt med mat!

Tänkte att jag ska ta och köra lite prylar under helgen så jag inte behöver göra allt på söndag.. Har ju inte jättemycket med mig men det är en fodertunna, hinkar, borstar, täcken, grimmor och annat som ska med.

Nu ska jag ut i solskenet och plugga!

Boots

Nu har mina boots kommit!
Fick båda paren igår, gick mycket snabbare än vad jag hoppats på så jag är nöjd.

Ett par är Easyboot Epics och ett par är av den äldre modellen Old Macs båda paren var jättefina!
Den ena easybooten var vajern trasig på så den ska bytas, lätt gjort tänkte jag men det var lite klurigare än jag trott.. ska nog lyckas när jag får ordentliga verktyg av papsen dock :)

Har köpt ilägg till Old Macs då de kommer bli lite för stora på bredden till att börja med.
Hovis kommer ju imorgon så jag hoppas att de passar bra när han är klar!


Dem är på väg!

De som har lite koll på Jazz och mig vet att vi haft problem med hovarna under sommaren. De gånger jag ridit sedan i maj kan man räkna på en hand och jag längtar så tills vi kan skrutta runt i skogen igen!
Hovis trodde att de dåliga hovarna var resultatet av foderbyten samt stress.

På söndag ska Jazz hem från betet och jag hoppas på att kunna rida hem därifrån, om jag hunnit få mina boots tills dess vill säga men det tror jag nog.

Planen var att köpa easyboot epic till både bak och fram, helst begegnade då hovarna ska växa mer och då känns det onödigt att köpa dem för 1500:- paret om de bara går att använda ett litet tag..
Fick tag på begagnade till ett bra pris som jag tänkte ha bak och skulle beställa nya till fram då den storleken inte fanns att hitta begagnad.
Beställde ett par nya men de var slut i lager, mailade och frågade när de kunde tänkas komma på ett ungefär men fick då svaret att de var slut hos tillverkaren i USA! Osis!
Hittade då till min förtjusning ett par begagnade Old macs som såg fina ut så nu väntar jag på att de ska komma hem.
Nu kom jag undan med 2 par för mindre än vad det kostat att köpa 1 par nya :)
Hoppas på att de ska passa och hålla bra men gör de inte det så har jag i alla fall inte lagt ut så mycket på dem.

Usch.. nu har jag inte tid att sitta här mer. Måste läsa lite till betygsamtalet jag ska ha i min kurs om några timmar, fy vad jag är nervös!

Hej så länge!

Detta är Jazz!

Jazz är då hästen med stort H för mig, min ögonsten, min prins, mitt troll, min fjant och min klippa! Listan kan göras lång då han betyder så otroligt mycket för mig och han är så personlig och speciell!

 

 

 

Han är född i Tyskland 1997 och kom till Sverige när han var 3 år gammal. Han gick en hel del på banan och har nog gjort ganska bra ifrån sig vad jag förstått men fick en senskada 2003 och har inte tävlat sedan dess.

Han hamnade hos sina förra ägare efter att han stått på vila i ett konvalescentstall i 1 år där hans ägare dessförinnan ”glömt” honom.

Jazze hade ett bra liv hos familjen som jag köpte honom av. Han var dock inte riden de senaste 2 åren då jag fick hem honom utan hade gått i hagen då de inte längre hade tid med honom.

Den 30 april 2009 kom Jazz hem till mig på foder och allt kändes så bra med honom och han var verkligen hästen för mig så när de frågade om jag ville ha honom kunde jag givetvis inte säga nej!

Tyvärr har vi haft lite otur med sträckningar, hovar osv så vi har inte kommit så lång i utbildningen ännu.

Han är väldigt lugn och trevlig men självklart är det även fart i honom. Det bästa han vet är att galoppera och han ÄLSKAR att få beröm!

Han är väldigt rolig och man kan inte annat än att tycka om honom. Jazz är en häst som man känner sig trygg på men han kan även busa till det lite ibland så klart.

Han kan ibland bli lite tittig på nya, "farliga" saker men får han bara stå och kika lite så går han snällt förbi självmant sen. Jazz är ingen häst man kan tvinga till något utan man får låta det ta den tid han behöver för annars blir han väldigt stressad.

Jag hoppas att vi kan komma igång med ridningen snart igen och fortsätta träna centrerad ridning, vi hann med 1 lektion innan sommarvilan så det ska bli spännande att se hur det går!

En liten presentation av mig

Jag heter Ida och är född i oktober 1987 alltså fyller jag snart 23 år.

Bor gör jag i en lägenhet i en by utanför Borås där jag även är uppvuxen.

Har en underbar pojkvän sedan 3 år tillbaka som jag även är förlovad med!

Vi har två katter tillsammans som är mina små ögonstenar, Vimsan och Olle speciella och härliga små krabater :)



Just nu läser jag in gymnasiet på NTI distans och trivs hyfsat bra med det.. Ganska skönt att kunna styra så pass mycket själv hur man lägger upp studierna, bara det blir gjort kan man ta ledigt lite när man vill.

Hästar är mitt största intresse och det är i stallet som jag spenderar den största delen av min fritid.

Har ridit sedan jag var ungefär 4 år gammal och red på samma ridskola tills jag var 12 år. Fick då tag på en (för mig) stor medryttarhäst, halvblods-fröken Mamsell på 170 cm och 5 år gammal.

Det funkade bra trots att hon var så stor, till och med så bra att jag fick mig en foderponny.

Sweet Broomy, new forest född 1980. Hon lärde mig massor och jag hade henne i 3 år.

Efter jag fått lämna tillbaka min Sweety var jag hästlös i ungefär 3 år.

 

 

Köpte min första egna häst i augusti 2006, varmblodstravaren Speedy Equus född 1991.

Världens bästa kille med ett hjärta av guld och en underbar personlighet!

 

 

 

Tyvärr var jag tvungen att sälja Speedy 1,5 år senare då ekonomin inte höll för att ha häst då jag blev arbetslös. Han hamnade hos en kanonbra familj som älskade honom lika mycket som jag och där fick han stanna ända till den 4 augusti 2010 då han tyvärr fick vandra vidare pga en skada :(

Älskade Speedy, du hade en bra sista tid i livet!

Våren 2009 blev jag väldigt sugen på att skaffa häst igen.. tankarna som började med sommarhäst blev till foderhäst och foderhästen blev efter 4 månader min egna häst!


 


Börja blogga..

Japp då ska vi se hur det går för mig med bloggningen.. Har testat förut på ett eller annat vis men jag brukar bara glömma av den efter ett tag. Förhppningsvis kommer jag flitigt uppdatera hur det går för oss inom ridningen och allt annat vi nu kan tänkas hitta på :)

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0